Amersfoort,
07
december
2013
|
00:00
Europe/Amsterdam

Geen weigering vanwege kanker

De afgelopen dagen was er veel aandacht voor de brief die Daniël de Rijke gestuurd heeft aan minister Schippers. Hij stelt hier “ik word vanwege die kanker geweigerd bij drie verzekeraars”. Dit is niet juist. Wij willen graag onze kant van het verhaal vertellen.

Daniël wordt niet geweigerd omdat hij kanker heeft gehad, deze vraag stellen wij bij Avéro Achmea nooit. Voor de basisverzekering wordt in ieder geval nooit iemand geweigerd. Bij een aantal chronische aandoeningen wordt fysiotherapie gedekt door de basisverzekering. Voor fysiotherapie in andere gevallen kan men zich aanvullend verzekeren. In onze aanvullende verzekeringen is fysiotherapie opgenomen; per jaar 12 of 27 behandelingen, en in het meest uitgebreide pakket onbeperkt. Voor deze meest uitgebreide aanvullende verzekering met onbeperkte fysiotherapie stellen wij de vraag of iemand afgelopen jaar meer dan 20 behandelingen heeft gehad of wéét dat hij komend jaar veel fysiotherapie gaat gebruiken.

Wanneer een verzekeraar zorg vergoedt waarvan de verzekerde zeker weet dat hij gebruikt gaat worden, dan is het geen verzekering meer, maar een abonnement. De prijs van de aanvullende verzekering wordt dan voor veel mensen niet meer betaalbaar. Er zijn simpelweg te weinig mensen die deze hogere premie dan willen betalen. Wij willen zoveel mogelijk fysiotherapie zo lang mogelijk kunnen blijven vergoeden voor iedereen.

Daniël wil onbeperkt fysiotherapie kunnen gebruiken. Voor hem gelden dezelfde regels als voor alle andere Nederlanders. Wanneer een aandoening op de door minister van VWS vastgestelde lijst staat, dan betaalt heel Nederland voor hem mee: dit gebeurt via de (wettelijke) basisverzekering. Wanneer dit niet zo wordt gezien, dan kan hij zich bij Avéro Achmea aanvullend verzekeren voor 12 of 27 behandelingen, dan wel onbeperkt als het gebruik niet bij voorbaat vaststaat.

We vinden deze situatie natuurlijk erg vervelend voor Daniel, en beseffen wel degelijk dat hij hier niet om gevraagd heeft. Wel vinden we het belangrijk te benadrukken dat bij ons nooit iemand geweigerd wordt omdat hij kanker heeft gehad.

Lees hier de brieven

De open brief van Daniël aan minister Schippers

Het antwoord van minister Schippers op de brief van Daniël