Apeldoorn,
23
maart
2016
|
07:45
Europe/Amsterdam

Avéro Achmea en Kader ontwikkelen Business Continuity Management-programma

Avéro Achmea en Kader, bureau voor kwaliteitszorg, ontwikkelen gezamenlijk een Business Continuity Management (BCM)-programma om ondernemers te helpen bij hun bedrijfscontinuïteit. Met een opleiding en een template voor een business continuïteitsplan kunnen zij hun klanten voortaan concreet adviseren bij calamiteiten en de eerste 24 uur erna.

Onder mkb-ondernemers blijkt veel behoefte te zijn aan wat ze in geval van calamiteiten kunnen doen om de schade te beperken. Niet in de laatste plaats vanwege de cijfers die een oorzakelijk verband laten zien tussen calamiteiten en faillissementen. 40 tot 65% van de mkb-bedrijven gaat na een brand failliet.

BCM draait om schadebeperking
“Risicomanagement voldoet niet altijd,” legt Wopke de Jong, business development manager van Avéro Achmea, uit. “Je bent bezig om schades te voorkomen, maar die kun je nooit 100% uitsluiten. En wat doe je als er een calamiteit is? Met business continuity richt je je op het beperken van schade. Van inkomstenverlies bijvoorbeeld. Maar ook van reputatieschade. Dat betekent dus dat je als ondernemer voorbereid moet zijn, zodat je winkel ook in geval van nood, gewoon kan doordraaien.”

Concreet adviseren over continuïteit
Met onder meer een opleiding leren adviseurs en accountmanagers hoe zij hun klanten (bedrijven tot 100 medewerkers) concreet kunnen adviseren over hun bedrijfscontinuïteit. Ook een virtuele crisisgame is onderdeel van de opleiding. Daarmee ervaren adviseurs zelf, vanuit het oogpunt van de ondernemer, wat er in stressvolle situaties belangrijk is.

Co-creatie voegt waarde toe
Jack Hommel, directeur Zakelijk van Avéro Achmea benadrukt de waarde van co-creatie bij de ontwikkeling van het programma. “Bij Avéro Achmea ondersteunen we adviseurs al langere tijd bij hun risicomanagementadvies. Met het BCM-programma dat we nu met Kader ontwikkelen, gaan we een stap verder.” Nanko van Dijk, directeur van Kader: “Met het ontwikkelen van het BCM-programma geven we vorm aan vervolgacties die feilloos aangeven wát je als ondernemer moet doen bij een calamiteit. Als basis gebruiken we daarvoor ISO-normen, bijvoorbeeld de ISO 22301 voor BCM en de ISO 27001 voor informatiebeveiliging. Dat is heel specifieke kennis waarover Kader beschikt en die we nu kunnen delen met accountmanagers en adviseurs.”

Online omgeving, wel zo veilig
Het BCM-programma bestaat naast de 2,5 dag opleiding ook uit een standaard template voor een business continuïteitsplan (zoals communicatie- en crisisplannen) die adviseurs en accountmanagers met hun klant op maat kunnen maken. Verder is een online omgeving ontwikkeld bij waarin ondernemers deze documenten beveiligd kunnen opslaan. Zodat ze in geval van een calamiteit altijd direct te gebruiken zijn.